Trágyakezelés

Az EM technológiával kezelt istállótrágya kiemelkedő beltartalmi értékekkel rendelkezik. Makro- és mikroelem tartalma igen magas, amelyet alginit és biolit kőpor hozzáadásával még jobban növelhetünk.

A hagyományos trágya érlelési eljárásokkal szemben ezzel a technológiával a lebontás során nem emelkedik a hőmérséklet, így kevés a nitrogénveszteség, és az érett trágyának magasabb lesz a tápanyagtartalma. Az EM-BIO-ban lévő nitrogénmegkötő baktériumok elősegítik a magas nitrogéntartalom megőrzését.

Az EM-BIO mikroorganizmusai a trágyában előforduló vegyszereket lebontják és a dominancia elv miatt kiszorítják a kórokozókat.

Az EM-mel kezelt trágya már tartalmaz effektív mikroorganizmusokat, ezért kijuttatásával egyúttal a talajkezelést is elvégezzük .

Az 59/2008 (IV.29.) FVM rendelet az istállótrágyákat a következő értékek szerint minősíti:

 

Az istállótrágya tápanyagtartalma: kg/10t

Minőség

Nitrogén

Foszfor P2O5

Kálium K2O

Gyenge

40

20

40

Közepes

60

30

60

80

40

80

EM Technológiával készült trágya

154

26,5

115


Az EM technológiával kezelt trágya igen magas nitrogén és káliumtartalommal rendelkezik, 10 tonnánként 154 kg nitrogént, 26,5 kg foszfort és 115 kg káliumot tartalmaz. A nagy mennyiségű makro elem miatt használata sokkal gazdaságosabb, mint a kezeletlen istállótrágyáknak. 
Különösen ajánlott nagy tápanyagigényű kultúrák tápanyag-utánpótlásához, illetve alaptrágyázásra. A pontos mennyiség kiszámításához kijuttatás előtt szükséges talajvizsgálatot végezni. 


Trágyakezelés EM-BIO-val: 
Köbméterenként 1 liter EM-BIO szükséges a trágyakezeléshez (1 tonnához 5 liter EM-BIO). Az EM-BIO-val bekevert trágyát prizmába kell rendezni, és le kell takarni fóliával. 2-3 hónap alatt komposztálódik a keverék. Ezután kijuttatható a földekre. Folyamatosan figyeljük a prizma nedvességtartalmát, ha szükséges, locsoljuk meg. Az ideális nedvességtartalom 30-35%.A trágyához bekeverés során adagolhatunk ásványi kőőrleményt.