emBIO használata a sertéstenyészetben

EM-BIO használata sertéstenyésztésben

Gazdasági állataink egészségének megőrzése érdekében használnak gyógyszereket, vakcinákat különféle kiegészítőket. Az egészségmegőrzés egyik alternatív lehetősége a probiotikum használata.

Az élő szervezetek szimbiózisban élnek más élőlényekkel. A magasabb rendűek alacsonyabb rendű élőlényekre támaszkodva tudják fenntartani egyensúlyukat, azaz egészségüket. Az állatok bőrén, nyálkahártyáján, belében patogén és nem patogén mikroorganizmusok élnek. A patogének jelenléte még önmagában nem jelent betegséget, de a lehetősége meg van. A nem patogén mikroorganizmusok hozzájárulnak a patogének visszaszorításához, az egészség megőrzéséhez. A probiotikumok az állati szervezettel szimbiózisban élő jótékony hatású mikroorganizmusok, amelyek a szájon keresztül jutnak be, a beleket elérve megtapadnak és kolonizálódva fejtik ki jótékony hatásukat.

A bélflórát veszélyeztető tényezők: 

  • A felhasznált antibiotikumok pusztítják a bélben található patogén és nem patogén baktériumokat is, így teret nyitnak a gombák elszaporodásához.
  • A helytelen takarmányozás: az ideálistól eltérő rosttartalom, rossz szénhidrát-fehérje arány, romlott alkotórészek, toxinok okoznak elváltozásokat.
  • Savkötő vagy savanyító szerek használata felborítja a pH-t az emésztőrendszerben.
  • Hormonok, szteroidok használata, emésztési zavart okoz.
  • Vitamin, ásványi anyag hiány.
  • Mérgezések.
  • Folyadék ellátási gondok.


Probiotikum /EM-BIO/ használatának hatásai:  

A tápcsatornába jutva a probiotikumok megtapadnak, szaporodnak, kolonizálódnak így kevesebb életteret biztosítanak a kórokozóknak és gombáknak. A felvett takarmány emésztése hatékonyabb, több tápanyag hasznosul, kevesebb káros bomlástermék keletkezik. A mikrobák által termelt vitaminok is hasznosulnak, teljesebb a mikroelemek hasznosulása is. A kolonizáció miatt nem tudnak a kórokozók szaporodni, így az emésztőszervi megbetegedések száma is csökken. A Helicobacter visszaszorítása miatt, ha egyéb erős hajlamosító tényezők nincsenek, visszaszorul a gyomorfekély is. Az emésztés javulása miatt az állatok nyugodtabbak, kevésbé stresszesek, jobb a súlygyarapodás. Enyhébb hasmenéses tünetek jelentkezésekor nagyobb adag probiotikum adagolással javulás érhető el gyógyszerezés nélkül. A jobb emésztés miatt bomlástermékekből kevesebb ammónia képződik, ami jelentősen javítja a levegő minőségét. Így a csökkenő légúti irritáció miatt, kevesebb légúti fertőzést lehetett tapasztalni.


Sertéstelepi körülmények között végzett kísérletnél a kísérleti ól jobb súlygyarapodást ért el, mint a 7-10 nappal idősebb kortársai. Nyáron az ólban érezhetően tisztább volt a levegő (kevesebb ammónia), kevesebb volt a légyirtás nélkül. A sertések egyenletesebbek voltak, kisebb volt a szétnövés. A hízlalási idő első hetében csak kezelésre szoruló hasmenés, ami két nap alatt megszűnt. A sertések nyugodtabbak voltak, légzőszervi megbetegedés a többi hízlaláshoz képest kevesebb volt.