EM rendszer

Effektív Mikroorganizmusok rendszer,  
azaz rend szer.

Az EM-technológia Japánban született, mint a józan ész megfigyeléseinek tudományos elemzési módszere. A túlnépesedett Japánban, ahol a rizst évről évre önellátó (monokultúrás) módon termesztik, a gazdák rájöttek, hogy nemcsak a terméshozam csökken évről évre, hanem a termés minősége is romlik. 
Ezért természetes úton komposztált, termékeny erdei humuszt szórtak a rizsföldekre, és talajjavítóként használták. Innen a japán egyetemeken keresztül az EM (Hatékony Mikroorganizmusok) tudományosan kidolgozott útját mozgósították az ember és a természet közös szolgálatára.


Válogatott mikroorganizmusok  
Az olyan asztalközösségek, mint a fotoszintetizáló baktériumok, laktobacillusok, radioláriák és algák azért lettek kiválasztva, hogy kiegészítsék az élő szervezetek (növények, állatok és emberek) természetben való együttélését, amelyek segítik egymást anyagcseréjükben. 
A gyakran nem természetes eredetű anyagok egyoldalú felhasználása tápanyagként, élelmiszerként, kozmetikumként stb. nemcsak az embert és környezetét idegenítette el a természettől, hanem a környezet és az élőlények változásához is vezetett, negatív folyamatokat indítva el közöttük. A talajban, a vízben és az élőlényekben lévő vegyi anyagok a környezet kémiai összetételét a savas pH-érték felé terelték, ami nyilvánvalóan kedvez a gombák szaporodásának és a fertőző (patogén) baktériumok elszaporodásának. 
Ugyanez mondható el a növények és a talaj, az élő szervezetek sejtjei és szövetei, valamint konkrétan az emberi bőr felszíne közötti kapcsolatról is. Ahelyett, hogy szisztematikusan gondolkodnánk a különböző összefüggéseken alapuló rend helyreállításáról, megpróbáljuk megszüntetni azokat a változásokat, amelyeket az új beavatkozások és kezelések hátrányosan befolyásolnak.


Mire képes az EM-technológia és az ökológiailag összehangolt baktérium- és gombaközösségek? 
Más szóval, a "rendteremtésről" van szó. Hogy ezt jobban megmagyarázzuk, hangsúlyozni kell, hogy:

 • A pufferhatás javítja a környezet (az élőlények és az élettelen tárgyak, illetve a tér, amelyben együtt élnek) kémiai viszonyait.
 • Eltávolítja a környezetből a kórokozó gombafajokat és baktériumokat, és nem teremt kedvező feltételeket a túlélésükhöz.
 • Több mint 80 mikróba faj együttműködik és "kiszolgálja" egymást, fenntartja az erjedési és bomlási folyamatokat, antioxidánsokat termel és stabilizálja az egészségi állapotot.
 • Javítja a szerves és szervetlen tápanyagok hatékony felszívódását és a salakanyagok kiürülését.
 • Termeli a magasabb rendű szervezetek számára szükséges aminosavakat.
 • Harmonizál az élő és élettelen szervezetek között és azokon belül.

Létezik a környezetünkben és bennünk, hogy együtt tudjunk élni velük. 
Gondoltál már arra, hogy a 4-6 kg körüli kis tömegű mikrobák tőlünk függetlenül élnek, de velünk együtt dolgoznak? Nélkülük nem léteznénk, és ők az egyik oka biztonságunknak és harmonikus működésünknek. Függetlenek, és csak a mi intelligens együttműködésünkre van szükségük. Ahelyett, hogy irracionális életmóddal és helytelen táplálkozással tönkretennénk őket, inkább a rend helyreállítására kellene használnunk őket, testünk és szerveink helyreállításával.


Az EM egy rendszer


Alkalmazható

 • növénytermesztésben,
 • állattenyésztésben,
 • a természet és a környezet védelmében, helyreállításában,
 • a környezetünk tisztán tartásában
 • vizeink tisztításában egyaránt


Az EM az élet megújításának a rendszere! 

Dr. Lánszki Imre 
ökológus