emBIO használata az állattenyésztésben

Referencia

A kísérletet végezte: Molnár Dániel  
Terület: állattenyésztés

A családi gazdaságunkban próbáltuk ki az EM-BIO Herbs nevű készítményt. A növénytermesztésben már régebb óta használtuk, szántóföldi kultúrákban nagyon jó eredménnyel. Idén tavasszal kezdtük el használni az állattenyésztésben is: szarvasmarha és baromfitartásban.

Növendék szarvasmarhákat tartunk, melyeknél fontos a minél nagyobb súly elérése. A magas nitrogéntartalmú lucerna az állatok felfúvódását okozza. Ezért csak bizonyos mennyiség etethető meg az állatokkal. Ennek kiküszöbölésére is nagyon jó a Herbs a benne lévő gyógynövények miatt. Mindig problémát okozott a meleg időkben, hogy a jászolt sütötte a nap és a benne lévő szálas takarmány megsavanyodott, amit nem szívesen fogyasztanak el az állatok, de megbetegedést is okozhat. Ennek kiküszöbölésére adagoljuk takarmányozás előtt a szálas takarmányhoz az EM-BIO Herbs-et. Illetve az EM-BIO-t ólkezelésre használjuk, jelentősen csökkent a legyek mennyisége, amióta rendszeresen kipermetezzük, illetve a szaghatásokat is mérsékelte.

A baromfik esetén a toll minőségében és a tojások mennyiségében, méretében volt szemmel látható változás. Az itatóvízbe adagoljuk nekik, illetve heti egy alkalommal lepermetezzük az ólakat. Elsősorban a téli időszakra jellemző tetveket is megszüntette. Az alomnak használt forgácsot kiterítés után azonnal lepermetezzük.