emBIO Herbs a méhészetben

emBIO Herbs a méhészetben 
 

Egyre-másra érkeznek a riasztó hírek a méhek és minden, beporzást végző rovar számának csökkenéséről, folyamatos fogyásukról. Életterük és a táplálékukként szolgáló virágzó növények sokszínűsége csökken. Pedig jelenlétük a természetben nélkülözhetetlen! A globális élelmiszertermelés 76 százaléka, az Európában élő növényfajok 84 százaléka függ a házi- és vadméh fajok beporzásától. 
A természetet szerető és emberek azzal tudnak segíteni a méheken, ha lakhelyük körül, akár néhány négyzetméteren méhbarát kiskertet alakítanak ki. Terület hiányában megfelelő lehet akár egy erkélyen vagy teraszon kihelyezett balkonládába olyan növények ültetése, melyek virágaikkal, nektárjukkal nagy segítséget és táplálékot jelentenek a szorgos rovaroknak. A méhekkel foglalkozó emberek, a méhészek is sokat tehetnek a méhcsaládok védelme érdekében. Az alábbiakban nekik próbálunk segítséget adni egy vegyszermentes, ökológiai termesztésben használható technikával: az emBIO Herbs méhészetben történő alkalmazásával. 
Az emBIO Herbs EM technológiával fermentált gyógynövénykivonat. A gyógynövények fermentációját jótékony hatású mikroorganizmusok (baktériumok és gombák) végzik természetes összetevők felhasználásával. Sem az eljárás során felhasznált összetevők, sem a végtermék nem tartalmaznak genetikailag módosított anyagokat. Az emBIO Herbs veszélytelen a környezetre az állatok, rovarok és az emberek egészségére. 

Az emBIO Herbs felhasználása a méheknél 
Az emBIO Herbs hígításához minden esetben klórmentes vizet, vagy legalább egy napig állni hagyott csapvizet használjunk. 
A készítmény a hígítást követően azonnal felhasználható. Az így elkészített oldatot 2-3 napon belül fel kell használni, ezért célszerű csak olyan mennyiséget elkészíteni, amit a kezelés során elhasználunk. 

Kaptár és a keretek kezelése 
Kaptár és a keretek kezeléséhez 1 dl emBIO Herbs-et 5 liter vízzel keverjünk el. Az oldattal permetezzük be a kaptár belsejét és a kereteket. Javasolt a kaptár teljes bepermetezése a benne lévő méhekkel együtt.  A kaptár külső, közvetlen környezetét is érdemes permeteznünk a megfelelő mikrobiális környezet kialakításához. Kaptárkezelést és környezet permetezését 2-3 hetente ismételjük meg a tartós hatás kialakítása érdekében. 

Itatóvízhez adagolás 
Az emBIO Herbs-t adagoljuk a méhek itatóvizéhez. 10 liter itatóvízhez 30 ml emBIO Herbs a javasolt mennyiség folyamatos használat esetén. 

Cukorsziruphoz adagolás 
Cukorszirup adás időszakában 1 liter emBIO Herbs-et keverjünk 100 liter cukorsziruphoz. 
 

Az emBIO Herbs hatásai

  • Védi a kaptárt és a méheket a bakteriális és gombás betegségektől
  • Javítja a méhcsaládok kondícióját, felerősíti a tél folyamán legyengült állományt

A készítmény a hígítást követően azonnal felhasználható. Az így elkészített oldatot 2-3 napon belül fel kell használni, ezért célszerű csak olyan mennyiséget elkészíteni, amit a kezelés során elhasználunk.