Lovak immunerősítése

Mikrobiovet a lótartásban


Zöld előnyök a lótartásban

A vegyi anyagok és szintetikus anyagok káros mellékhatásai miatt manapság újra hangsúlyt kap a természettel harmonizáló termékek használata. Itt kínál lehetőséget az EM technológia.

Az EM technológia előnyei a lótenyésztésben:

  • Egészségesebb környezet,
  • A kellemetlen szagok kiküszöbölése
  • A légypopuláció csökkentése,
  • Az állat immunrendszerének erősítése; és
  • Javított stressztűrés,


A MIKROBIOVET és az emBIO alkalmazása a lótartásban

Istállók, box-ok vegyszermentes tisztítása, kezelése

Az istállót az emBIO mikrobiológiai készítménnyel permetezzük le a következő módon: Magasnyomású tisztítóval 1 liter /m2, 1:4-es hígítású (2 dl emBIO + 8 dl víz) emBIO oldattal alaposan tisztítsuk ki az istállót, ügyelve, hogy az egész felületet lefedjük (a szellőzőnyílásokat és a tető repedéseit sem kihagyva).

Ezt követően: permetezzen dobozonként 1/8 liter emBIO-t hígítatlanul, hetente 2-3 alkalommal permetezővel vagy ködpermettel a boxfalakra, a talajfelületre, szalmára vagy faforgácsra. Azokon a területeken, ahol az állatok rendszeresen ürítenek vagy vizelnek, kicsit többet permetezzen, hogy az ammónia meg tudjon kötődni. Ha faforgácsot használ, több Embio-t kell alkalmazni, mivel a faforgács több nedvességet szív fel. Melegebb időben az állatok nagyon elégedettek, ha a MIKROBIOVET-et 1:20 arányban hígítva alkalmazzuk. A toaletteket és a boxokat a fedőtrágyázás előtt kell kezelni; a MIKROBIOVET mikroorganizmusai gyorsan hatnak, ha nyílt sebeken alkalmazzák őket. Antioxidáns és betegségtaszító tulajdonságai felgyorsítják a sebgyógyulást és csökkentik a fertőzésveszélyt. A MIKROBIOVET-et hígítatlanul vigye fel a sebre.

Az emBIO kezelés az alom bomlási folyamatát erjedéssé alakítja át, és jelentősen csökkenti az állatok számára irritáló ammónia termelődését. Az alom komposztálódási folyamata alacsony, 37 °C-os hőmérsékleten zajlik.

Ez kellemes környezetet biztosít a lovak számára, mivel az oldat megakadályozza az ammónia képződését és megköti a kellemetlen szagokat, így az ammónia nem irritálja az állatok szemét és légzőszerveit, nem vonzza a legyeket és csökkenti a porképződést.

Itatóvíz-és takarmánykezelés
A MIKROBIOVET-nek fel kell szívódnia a bélben és a gyomor-bélrendszerben; a hatékony mikroorganizmusok mellett a MIKROBIOVET bio fermentált köményt, cickafarkot, ánizst, édesköményt, nyírfalevelet, aranyvesszőt, rozmaringot, borsmentát, hibiszkuszgyökeret, eperlevelet és nádmelaszt tartalmaz. Gyógynövényeket tartalmaz. A MIKROBIOVET adható a takarmányhoz és az ivóvízhez, valamint keverhető a takarmányhoz. A termék az osztrák Bio Garancia Egyesület és a BIOKONTROLL Hungária Egyesület által is engedélyezett.


A MIKROBIOVET alkalmazása lovaknál
100 literívó vízre számolva lovanként, 1 dl MIKROBIOVET szükséges naponta. Ez a mennyiség folyamatosan itatható. Keverési arány 1liter MIKROBIOVET:1000 liter víz. A takarmányhoz keverve 0,4-0,7% MIKROBIOVET adagolása javasolt a szárazanyag felvételre számítva (táp, széna, siló stb.); ez naponta kb. 50ml MIKROBIOVETET jelent lovanként. A MIKROBIOVET antioxidáns tartalmának köszönhetően a ledarált gabona nem indul bomlásnak.

Stresszhelyzetben (szállítás, ellés, stb.)
A MIKROBIOVET napi adagjának dupláját két héttel korábban kezdje el beadni.

Csikóknál
A MIKROBIOVET-et közvetlenül a beadás után 2-3 ml-ben szájon át kell beadni, és ezt követően naponta egyszer ugyanazt az adagot kell  beadni.

  • az 1. és 2. hét között: 10 ml MIKROBIOVETET naponta, két adagra felosztva
  • a 3. és 8. hét között: 20 ml MIKROBIOVETET naponta, két adagra felosztva
  • a 3. hónaptól kezdve minden korosztálynak 40 ml MIKROBIOVETET adjunk naponta, két adagra felosztva.

A lábvégeket, a patákat hetente permetezzük le tömény, hígítatlan MIKROBIOVET oldattal.

Rozsnyói Gergely
agrármérnök - szaktanácsadó