Szarvasmarha-tenyésztés

Szarvasmarha-tenyésztés

Az emBIO Herbs kiválóan alkalmas szarvasmarha telepeken az ólak és a takarmány kezelésére egyaránt.  Az emBIO Herbs használatával elérhető eredmények:

 • magasabb tejhozam,
 • lábvégmegbetegedések számának csökkenése,
 • nagyobb súlygyarapodás,
 • kellemetlen szagok megszűnése,
 • gyenge szagintenzitású és magas tápértékű trágya keletkezése,
 • egészséges, nyugodt állatok,
 • csökkenő stresszhatás,
 • alacsonyabb gyógyszerszükséglet,
 • ízletesebb, jobb minőségű hús,
 • a tej beltartalmi értékeinek -tejzsír- és tejfehérje tartalom- javulása.

A sikeres kezelések egyik alapfeltétele a megfelelő technikai háttér biztosítása. A nagyobb alapterületű ólak kezeléséhez nagy-teljesítményű permetezőgépek alkalmazása szükséges. Az emBIO Herbs kijuttatása védőruha használatot nem igényel. Kisebb zárt ólak és épületek kezelésére legalkalmasabbak az elektromos hideg ködképző berendezések. Párásító és ködképző berendezésekkel is kijuttatható a készítmény.

Ól és takarmány kezelés 

Az ólak és a takarmány kezeléséhez 1:1 arányban vízzel kevert emBIO Herbs oldat használata javasolt. Mélyalmos istállóknál, ahol kb. havonta cserélik ki teljesen az almot, és naponta felülalmoznak, az első két héten 2-2 alkalommal, a következő két héten pedig egy-egy alkalommal végezzünk kezelést. Növekvő almos, valamint napi kitrágyázású istállóknál érdemes legalább heti két alkalommal permetezni.

1000 m2-es istálló egyszeri kezelésére 20 liter emBIO Herbs és 20 liter víz keverékére van szükség. Nagyon fontos az itatóvályúk és a trágyatér permetezése is. A kezeléseket célszerű a fejés idejére időzíteni, amikor a felülalmozást is végzik.

Amennyiben az istálló fel van szerelve párásító berendezéssel abban az esetben egy gyógyszer adagoló berendezés segítségével szintén kijuttatható az adott területre az emBIO Herbs oldat. Párásításkor és itató vízbe adagolva 1:1000 arányú emBIO Herbs - víz keverékalkalmazása javasolt. Párásítóval való kijuttatás esetén megoldható az adott terület folyamatos oltása, valamint jótékony szerepet játszhat a lábvégbetegségek megelőzésében is.

Az emBIO Herbs takarmányba juttatása történhet egyszerű permetezéssel vagy a takarmánykeverő-kiadagoló kocsiba történő adagolással Szarvasmarhánként naponta 50 ml emBIO Herbs oldatot kell a takarmányba keverni. A szarvasmarhák takarmányozásának fontos eleme a szilázs. Az emBIO Herbs-el történő beoltás hatására gyorsabb és biztonságosabb erjedés következik be, és megszűnik a toxikus melléktermékek keletkezésének veszélye.

A szilázshoz keverve, vagy takarmány kiegészítőként Bokashi formájában adagolt emBIO Herbs segít az állatok emésztőszervrendszerében élő egészséges baktériumflóra kialakításában és fenntartásában, ami kedvezően befolyásolja a tejhozamot, súlygyarapodást és az állatok egészségi állapotát is.

Az emBIO Herbs-el történő istállókezelés következtében a trágya bomlása átalakul erjedéssé, aminek következtében a káros gázok felszabadulása és a kellemetlen szag kialakulása nagymértékben csökken. A keletkező trágya gazdagabb lesz a növények számára hasznos tápanyagait tekintve.

Lábvégkezelés 

20 db szarvasmarha kezeléséhez 1l emBIO Herbs lábfürdető medencébe történő adagolása javasolt. Az első hónapban a lábfürdetőben lévő folyadékot naponta cseréljük, később minden második napon.

Gombás betegségek kezelése 

Az emBIO Herbs kiváló eredményekkel alkalmazható a szarvasmarhákat megbetegítő, és az emberre is veszélyes zoonózis, az ótvar és egyéb gombás eredetű megbetegedések kezelésében is a benne található összetevők, többek között a Coniothyrium minitans parazita gomba és a Streptomyces griseoviridis  toxintermelő mikroorganizmusok jótékony, gombaölő hatása miatt.

Trágyakezelés 

1-2 l/m3 emBIO Herbs oldatot juttassunk ki a trágyára -az összetevők arányától függően-, a legjobb azonban hígtrágya kezelés esetén heti 1 alkalommal a szennyvízelvezetőn át, ill. almostrágya kezelés esetében egyenesen a trágyára adagolni. Hígtrágya kezelés esetén különösen javasolt lúgos-szilikátos kőliszt hígtrágyához történő adagolása, lehetőleg nagy felületen elosztva 3 kg/m3 mennyiségben.

 

emBIO Herbs a takarmányozásban


Fejőstehenek Kijuttatandó mennyiség: 50 ml/ tehén/ nap emBIO Herbs takarmányhoz történő keverése javasolt. Az emBIO Herbs antioxidáns tartalmának köszönhetően a bekevert TMR takarmány nem indul bomlásnak.

Stresszhelyzet Kiegészítve a fenti adagolást 0,5 kg/ tehén/ nap mennyiségű emBIO Bokashi-t szórjunk a takarmányra.

Borjak, növendékállatok

Kijuttatandó mennyiség:   
 

 • Az elsőhónapban: 10 ml emBIO/ borjú/ nap,
 • 3 hónapos korig: 20 ml emBIO/borjú/nap,
 • 200 kg-os korig 30ml/növendék/nap, utána 50 ml emBIO/növendék állat/nap

Stresszhelyzet   
Kiegészítve a fenti adagolást 0,15 kg/borjú/nap emBIO Bokashi-t szórjunk a takarmányra.

emBIO Herbs a takarmányozásban
 

Fejőstehenek 
Kijuttatandó mennyiség: 50 ml/ tehén/ nap emBIO Herbs takarmányhoz történő keverése javasolt. Az emBIO Herbs antioxidáns tartalmának köszönhetően a bekevert TMR takarmány nem indul bomlásnak.

Stresszhelyzet 
Kiegészítve a fenti adagolást 0,5 kg/ tehén/ nap mennyiségű emBIO Bokashi-t szórjunk a takarmányra.

Borjak, növendékállatok 
Kijuttatandó mennyiség: 

 • Az elsőhónapban: 10 ml emBIO/ borjú/ nap, 
 • 3 hónapos korig: 20 ml emBIO/borjú/nap, 
 • 200 kg-os korig 30ml/növendék/nap, utána 50 ml emBIO/növendék állat/nap 

Stresszhelyzet 
Kiegészítve a fenti adagolást 0,15 kg/borjú/nap emBIO Bokashi-t szórjunk a takarmányra. 


Hízóállatok 
Adagolása: 45ml emBIO/ bika/ nap.

Stresszhelyzet 
Kiegészítve a fenti adagolást 0,3 kg/ bika/ nap mennyiségű emBIO Herbs Bokashi-t szórjunk a takarmányra. 


emBIO Herbs az ivóvízkezelésben

 • Az állatok ivóvizének kezelésére, 
 • 0,1%-os arányban folyamtosan adagolható.

Silózás

A fonnyasztott és szecskázott lucerna kezelését 0,6 liter emBIO/tonna dózissal végezték a szecskázás során, adagoló adapterrel. A betakarítást, falközi silóba tömörítést szabályszerűen végezték. A minta 30 nap erjedést követően került vizsgálatra. Nem készült kezeletlen, vagy más tartósítószerrel tartósított kontroll. A vizsgálati eredményből ennek ellenére egyértelműen megállapítható, hogy az erjedés tejsavas irányba tökéletesen lezajlott pH kisebb, mint 4,8; tejsav: ecetsav aránya 3,165:1; vajsavat igen kis mértékben tartalmaz. Az átlag pH érték megfelelő erjedés esetén 4,8-5,2 között mozog, rendellenes rothadás esetén 5,5-7,0pH. A tejsav: ecetsav aránya általában 1,2-1,8:1. A vajsav frakciók 0,03-ig megfelelőek. A magas tejsavtartalom biztosítja a megfelelő tartósságot, ízletességet (ebből a szenázsból szárazanyag szempontjából kétszeres mennyiséget is meg lehet etetni - az alacsony ecetsav tartalom miatt nincs takarmány visszautasító hatás. Kukorica szilázs kezelésére 1 liter emBIO Herbs/t javasolt kijuttatandó mennyiség, míg lucernaszenázs esetén 0,6l/t -mivel jóval kevesebb cukrot tartalmaz.

Rozsnyói Gergely 
agrármérnök - szaktanácsadó