Baromfi-tenyésztés

emBIO Herbs a baromfitenyésztésben


Összetétel
Az emBIO Herbs a haszonállatok emésztését és takarmányértékesítését elősegítő mikroorganizmusokat és 10 féle gyógynövénykivonatot tartalmazó fermentált, takarmány-kiegészítő folyadék.

Hatásai
Az alkalmazott közegben lévő mikroba flóra összetételét kedvező irányba befolyásolja, amelynek következtében a szerves anyagok rothadás helyett erjedéssel alakulnak át.

A rothadás kedvezőtlen kísérőjelenségei, mint a mérgező gázok és toxinok keletkezése, illetve a patogén mikroorganizmusoknak kedvező körülmények kialakulása helyett a magasabb rendű szervezetek számára rendkívül kedvező, bioaktív anyagok -értékes tápanyagok, vitaminok, antioxidánsok- termelődésének kedvez, oly módon, hogy kiszorításos alapon nem tudnak megtelepedni a rothasztó illetve patogén mikrobák.

Alkalmazása
Istálló kezelés (permetezéssel, párásító berendezéssel)
Itatóvíz kezelés
Takarmány kezelés
A leghatékonyabb intenzív és mérhetően pozitív hatást a különböző felhasználási módok együttesen, rendszerben alkalmazva adják, azonban egyes kezelések önmagukban is kedvező változásokat eredményeznek.

Előnyök
Istállókezelés

 • 30-50 %-kos ammóniaszint csökkenés -állatot és embert irritáló szint alatti értékre,
 • az állattartó telep és a trágya gázkibocsátásának, és ezáltal a kellemetlen szagoknak a jelentős csökkenése,
 • legyek drasztikus visszaszorulása,
 • folyamatos mikroflóra kontrol,
 • kiváló minőségű, kontrollált fermentációjú istállótrágya

Itatóvíz kezelés

 • a vízvezeték és az itatórendszer,
 • optimális mikrobiális állapotának fenntartása,
 • dugulást okozó kedvezőtlen biofilm és vízkőlerakódás gátlása,
 • magas antioxidáns aktivitás következtében antikorrozív hatás,
 • algásodás megszüntetése.
 • Itatóvízkezelés és ólkezelés együttes hatása
 • az állatok bélfórájának kedvező alakulása,
 • kedvezőbb súlygyarapodás és takarmányértékesítés,
 • jobb ellenállóképesség,
 • magasabb (különösen hő-) stressz tűrőképesség,
 • emésztési problémák visszaszorulása,
 • az állati termékek magasabb antioxidáns kapacitása miatt jobb eltarthatóság,
 • kevesebb vágóhídi kobzási veszteség.

Kísérletek
Laboratóriumi és üzemi kísérletek nagyon jó eredményeket mutattak emBIO Herbs használatakor az állatok egészségi állapotában, teljesítményében, betegségmegelőzésben, a szagok, káros gázok visszaszorításában és a baromfitermelés melléktermékeinek, hulladékainak kezelésében. A tájékoztató általános irányelveket is szolgáltat az emBIO Herbs baromfitermelésben való használatához, és az emBIO Herbs-el erjesztett takarmányok készítéséhez. Az emBIO Herbs élő szervezeteket tartalmaz, akár a baromfi maga, ezért bizonyos feltételeket igényel az eredményes alkalmazásához. Az irányelvek szerinti emBIO Herbs alkalmazással a baromfitartás számos buktatója kiküszöbölhető.

Elméleti és technikai háttér
Az EM rövidítés az „Effektív Mikroorganizmusok“ kifejezésre utal. A készítményt egy okinawai kutatócsoport fejlesztette ki. A savanyú kémhatású (3.5-4.0 pH) készítmény egy meglehetősen változatos - a természetben, táplálékainkban is előforduló- aerob és fakultatív anaerob mikrobákat tartalmazó folyadék keveréke -tejsav- és fotoszintetizáló baktériumok, élesztőgombák. Az USDA (United States Department of Agrculture) alapos vizsgálatok alapján az EM-et emberi és állattenyésztési felhasználás számára biztonságosnak ítélte meg, és G.R.A.S. minősítést adott ki rá (generally recognized as safe). A United States Food and Drug Administration hivatal az EM legtöbb mikrobáját élelmiszer fokozatú mikroorganizmusnak minősítette.

A 70-es, 80-as évek kutatásai igen hatékony eszköznek mutatták be az EM-et a komplex mikrobiológiai rendszerek szabályozásában. Mikroorganizmusok nagy tömegben vesznek körül mindenhol, és meghatározóak környezetünk biológiai és kémiai minőségének alakulásában (rothadás, erjedés, betegségek, oxidációs folyamatok). Az EM kifejlesztése előtt nagymértékű és hatékony beavatkozások ezeken területeken nem voltak ismeretesek. Ezért az EM valóban egy forradalmi eszköz mikrobiális környezetünk befolyásolására, és a legtöbb folyamat hatékonyságának javításában.

A mikrobák világa meglehetősen komplex és változatos. A különböző fajok nagyon eltérő csoportokba sorolhatók, mégis viszonylag kis térben léteznek egymás mellett. A változatos biokémiai kölcsönhatások az eltérő típusú szervezetek között és a mikroklimatikus hatások nehézzé teszik a kutatásukat és meghatározásukat. Tisztán laboratóriumi feltételek között is sokszor évekig tart megérteni a mikrobák működését még viszonylag egyszerűbb kölcsönhatások között is. Ezért nehéz pontosan elmagyarázni és megérteni, mi az EM hatásmechanizmusa. Fejlesztésének évtizedei alatt a próba és szerencse volt a módszer a laboratóriumban és a terepen is. Ez idő alatt rengeteg információ halmozódott fel. Szakirodalom csak kb. 5 %-ban áll rendelkezésre angolul, de ezek alapján is elvitathatatlan az EM hatékonysága és gazdaságossága. Jelenleg is folytatódnak a gyakorlati és elméleti kutatások, hogy minél jobban hasznosítsuk ezeket a mikrobákat.

 

emBIO Herbs a káros gázok ártalmatlanítására

Az emBIO Herbs egyik leglátványosabb hatása a szerves anyagok bomlása során felszabaduló gázok eliminálása.Az egyik domináns gáz, az ammónia, számos területen okoz kárt a baromfitenyésztésben. Az elsősorban a lebomló húgysavból felszabaduló gáz irritálja az állatok és a gondozók légutait, ami a folyamatos stressz mellett csökkenő termelési mutatókkal jár együtt és nagyban növeli a különböző -fertőző- betegségekkel szembeni fogékonyságot.

Az emBIO Herbs oltóanyag használatával négyféle módon csökkenthetjük a káros gázok képződését:

Itatóvízbe adagolás
Takarmányadalék
A takarmány fermentációja a takarmány egy részének beoltása és anaerob módon történő erjesztése 5-10 napot vesz igénybe. Az így kezelt takarmány és a kezeletlen takarmány 1-5:100 arányban történő keverékének etetése javasolt. Ha a takarmány erjesztése nem megoldható, akkor a takarmányra permetezzük az oltóanyagot 1:100 arányú hígításban.
Istállómosással, permetezés (Permetezés az ól berendezéseire, padozatára, a falakra és az alomra -általában elegendő hetente egyszer-ködképzővel, ill. vizes hűtőpanel vizébe történő adagolással történő kijuttatással)

Trágyakezelés
Az emBIO Herbs oltóanyag segíti a kiegyensúlyozott bél mikroflóra kialakulását. Növeli a keletkező trágya növények által hasznosítható nitrogéntartalmát. A képződött ürülék már azonnal hajlamos kedvező irányú erjedésre. Ez a képződött trágya szempontjából igen nagy jelentőségű, mert a trágyát erjesztő baktériumok népesítik be a rothasztó vagy éppen patogén mikrobák helyett. Nagy előny az is, hogy a mosásban alkalmazott EM egyben a trágyaoltásban is szerepet kaphat. Az emBIO Herbs keverékében található fotoszintetizáló baktériumok képesek ammóniából, kénhidrogénből és a szénhidrogénekből szeparálni a hidrogént, és cukrot is szintetizálnak. A tejsavbaktériumok többek között ezekből a szénhidrogénekből tejsavat állítanak elő, ami a patogén mikrobákat öli meg. Az élesztőgombák alkoholt és különböző szerves savakat állítanak elő, amelyekből észterek képződnek. Az ammónia az egyik fő komponense az istállóban képződő kellemetlen szagoknak. Vizsgálatok szerint csupán az ivóvízben alkalmazott emBIO Herbs 42%-kal csökkentette az istállóban mérhető ammónia koncentrációt. Az emBIO Herbs-el erjesztett takarmány 54%-kal, míg a két kezelés együttesen 70%-kal csökkentette az ammónia szintet a vizsgálatok során. Japán vizsgálatok szerint a baromfitrágya ammónia tartalma 256 ppm, míg 1%-nyi EM-mel erjesztett takarmány adagolása mellett képződő trágyában 36 ppm volt mérhető. Tojóházakban az EM dezodoráló hatására -ivóvíz, takarmány és permetezés formájában- 4 ppm ammónia volt mérhető.

Az emBIO Herbs ilyen hatásait a kommunális szemétkezelésben is tapasztalták, és ezért sok helyen alkalmazzák is a készítményt.

 

Trágyakezelés emBIO Herbs-el

Az EM-BIO HERBS alkalmazás további pozitív hatása a keletkező trágya minőségében jelentkezik. A baromfitrágya nagyon jó forrása a talajok tápanyag visszapótlásának. Hussein és munkatársai (1994) azt figyelték meg, hogy az EM-el kezelt trágya N tartalma növekszik a komposztálás folyamán, és ez a folyamat gyorsabban lezajlott a kezeletlen trágyához képest. Az EM-mel kezelt baromfitrágya önmagában vagy egyéb mezőgazdasági hulladékkal, termékkel (pillangósok, pelyva, fűrészpor, kukoricaliszt, korpa, stb.) keverve is sikeresen komposztálható.

Alkalmazás:
Alom és istállókezelés
Egy 100 m2-es istálló anyagigénye: 2L emBIO Herbs/kezelés.

Kezelés leírása:
Az emBIO Herbs és víz 1:1 arányú keverékét permetezzük az alomra, technológiai elemekre, falazatra, mennyezetre, súlypontozva a problémás területekre (etetők, itatók környéke). A kezelés elvégezhető bármilyen permetképző eszközzel -háti-, motoros permetező, ködképző berendezés, stb. vagy a hűtőpanel vizébe keverve.

Kezelések javasolt gyakorisága

 • 1. héten heti három alkalommal
 • 2. héten heti két alkalommal
 • 3-4. héten heti egy alkalommal
 • 5.héten heti két alkalommal

Ködképző (hideg) vagy háti permetező

 • 2 liter emBIO Herbs és 2 liter víz keverékének kijuttatása 100m2-re, alkalmanként.

Vízfüggönyös hűtőpanel esetében
1 liter emBIO Herbs adagolása 1000 liter vízhez.

Itatóvíz kezelés
1 liter emBIO Herbs adagolása szükséges 1000 liter ivóvízhez. A tenyésztő ólakban javasolt az EM kerámia alkalmazása. A kerámiát egy üres szűrőházba beletéve, a vízszűrő és a gyógyszeradagoló közé kell beépíteni.

 • 1-5. nap: 3 liter EM-BIO HERBS 1000 liter ivóvízhez
 • 6-25. nap:1 liter EM-BIO HERBS 1000 liter ivóvízhez
 • 26-35. nap: 2 liter EM-BIO HERBS 1000 liter ivóvízhez
 • 36. naptól: 3 liter EM-BIO HERBS 1000 liter ivóvízhez

Takarmányba keverve
Porított táp

 1. 7-8 L emBIO Herbs/t arányban legalább 3 hónapon keresztül, majd ezután 5-7L emBIO Herbs/t mennyiségre csökkentés
 2. 1-3% emBIO Herbs Bokashi-t keverjünk a takarmányhoz

Darabos takarmány
A pelletek 40ºC alatti lehűtést követően, 1-3% emBIO Herbs-et keverjünk hozzá. Az emBIO Herbs antioxidáns hatásának köszönhetően a ledarált gabona stabil marad.

Tömőmasszába
Kacsák és libák tömésekor a tömő masszába (100 kg-onként) 0,5 L emBIO Herbs és 0,5 liter víz keverékét kell adagolni.

Megjegyzések
Az emBIO Herbs-el történő kezelés annak végrehajtójára és az állatra veszélyt nem jelent. Az állatra és takarmányára rákerülhet, sőt, a takarmányba és ivóvízbe adagolása kedvező hatású.